Дні Японії у Вінниці: що подивитись у краєзнавчому музеї?
19:33 04.11.2017

Фестиваль "Дні Японії у Вінниці", про який ми писали цього тижня, продовжується! Нагадуємо, що з 3 по 5 листопада у різних локаціях Вінниці будуть проходити різноманітні цікаві культурні заходи, вхід на які абсолютно вільний. Якщо ви не знайомі з культурою Японії, це - чудова можливість познайомитись. Та й навіть якщо ви знаєте про Японію все, приходьте й поглибте знайомство, адже це того варте.

Сьогодні ми завітали на експозиції у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, і бачили багато цікавинок на будь-який смак.

Фотопроект "Опромінення"

Вперше у Вінниці з'явився фотопроект "Опромінення", автор - Кадзума Обара. Фото, які ви можете побачити у першому залі краєзнавчого музею, отримали перше місце у категорії "Люди", всесвітньо відомого фотоконкурсу Word Press Photo 2016.

В основі фотопроекту - 30 років з життя дівчини, що народилась всього через п'ять місяців після Чорнобильської катастрофи, у місті Київ. Радіація впливала на її здоров'я ще до народження, і стала причиною тяжких наслідків. У 24 роки дівчина зважилась на видалення щитовидної залози, і тепер змушена приймати по 20 пігулок на день, щоб підтримувати свій гормональний баланс.

Мутні, чорно-білі знімки були зроблені на фотоплівки "Свема", що були знайдені у Прип'яті, в кінці 90-х років минулого століття, і хоча термін їх придатності закінчився ще у 1991 році, фотограф скористався ними для свого проекту 25 років потому. Саме тому на світлинах такий мутний ефект, що не погіршує їх, а навпаки - створює особливу атмосферу, яку не передати нічим. Це треба просто побачити.

Виставка японських народних виробів

Окрім фотовиставки, можна також ознайомитись з різноманітними витворами японських майстрів, серед яких вражаючими були традиційні ляльки. Японію не просто так називають країною 10 тисяч ляльок: одягені у яскраві шати, з ніжними обличчями, кожне з яких неповторне і прекрасне по-своєму, вони просто не могли не притягувати погляди.

Навіть складно повірити, що ці ідеальні крихітні постаті зроблені з дерева. До того ж, на них традиційний японський одяг, який цікаво просто розглядати, вишукуючі нові для ока нюанси та кольорові рішення.

Виставка кімоно

Кімоно з японської - це "одяг", традиційний японський одяг, що з 19 століття вважається національним костюмом цієї країни та невід'ємною частиною японської естетики. В Японії навіть є свято "Сіті-го-сан", що святкується 15 листопада у більності провінцій, пов'язане з кімоно.

[caption id="attachment_150977" align="aligncenter" width="5184"] Зліва - чоловіче кімоно, зправа - жіноче[/caption]

Для гостей експозиції також влаштували демонстрацію того, як правильно надягати кімоно. І, варто зазначити, що лише ззовні цей одяг виглядає як халат з товстим поясом. Насправді вміння правильно надягати кімоно - велика рідкість, навіть серед японок. Він складається мінімум з дев'ятнадцяти частин, і для того, щоб виглядати красиво й правильно, дехто звертається до спеціалістів: отокосі та оннагосі.

[caption id="attachment_150978" align="aligncenter" width="5184"] Пояси для кімоно, що називаються обі[/caption] [caption id="attachment_150979" align="aligncenter" width="5184"] Різномаїття кольорів та візерунків на кімоно дорівнює нескінченності[/caption]

Що ще подивитись на "Днях Японії"?

Завтра - останній день фестивалю, тому якщо ви ще чогось не бачили - обов'язково подивіться.

Вінницький облaсний крaєзнaвчий музей (вулиця Соборнa, 19):
  • 11:00 – 13:00 Мaйстер-клaс фурошікі / орігaмі.
  • 11:00 Курaторськa екскурсія.
  • 12:00 Зaняття з японської мови для новaчків.
  • 13:00 Концерт японської флейти шякухaчі.
Вінницькa облaснa філaрмонія (Хмельницьке шосе, 7):
  • 15:00 – 17:00 Мaйстер-клaс фурошікі / орігaмі (нон-стоп).
  • 15:00 Демонстрaція мистецтвa ікебaнa.
  • 16:00 Демонстрaція японської чaйної церемонії.
  • 17:20 – 18:20 Мaйстер-клaс з японських тaнців бон-одорі.
  • 18:30 Концерт піaністa-віртуозa Темпей Нaкaмурa.
Також у галереї "ART-SHIK" з 11:00 по 18:00 проходитиме виставка "Шлях чаю", на якій ви побачите японську кераміку, традиційні вбрання, а також фото-виставку "Кіото: історія та сучасне життя стародавньої столиці". Залишайтесь в курсі усіх подій Вінниці разом з нами!
Читайте також