Укрзалізниця розповідає про найпоширеніші схеми обману «квиткових шахраїв» та радить як уникнути шахрайства
20:00 25.07.2023
258

 

Під час літнього сезону пікових навантажень багато пасажирів, в пошуках вільних квитків, потрапляють у тенета шахраїв, так званих «перекупників».

Укрзалізниця попереджає про найпоширеніші методи обману, якими користуються ці аферисти, та надає поради, як уникнути шахрайства. Компанія розповідає про чотири поширені схеми шахрайства, які використовують «перекупники», щоб заробити на недостатність квитків, та закликає пасажирів не підтримувати цей небезпечний бізнес.

Схема 1: «Перекупник» купує квиток та оформлює його на своє або будь-яке вигадане ім'я та продає, запевняючи, що при посадці проблем не буде. Пасажир щасливий стоїть на пероні, але на поїзд його не пускають, тому що ім'я у проїздному документі не співпадає з даними у паспорті.

Схема 2: щойно відкриваються продажі аферист купує квиток та оформлює на своє чи вигадане ім'я. Йому залишається лише змінити прізвище на справжні дані замовника через графічний редактор. Покупець отримує свій електронний квиток, а при посадці на поїзд залишається ні з чим - при скануванні провідникам видно справжнє ім'я замовника, яке не співпадає з прізвищем пасажира, тому його не допускають до поїздки. 

Схема 3: у перший день відкриття продажів о 8:00 шахраї намагаються атакувати ботами системи «Укрзалізниці» та швидше викупити квитки. Хоча такі облікові записи і блокуються, але аферисти вигадують все нові способи обману. Якщо у «перекупників» вже є замовник, то оформлюють квиток одразу на його прізвище. Якщо покупця ще немає – то при отриманні замовлення здають квиток, взятий раніше на довільне ім'я, і одразу викуповують на потрібне ім'я. 

Схема 4: «Перекупники» моніторять повернення квитків іншими пасажирами та намагаються їх одразу викупити.

«Укрзалізниця» закликає не довіряти купівлю своїх квитків «перекупникам» та не підтримувати бізнес «квиткових спекулянтів». Перевізник, розуміючи підвищений попит, надає все більше опцій для міжнародного сполучення та радить для придбання міжнародних квитків встановити офіційний застосунок.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також