Велика Британія схвалила новий препарат, який може спрацювати проти Omicron
12:25 02.12.2021
271

Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних товарів Великої Британії (MHRA) схвалило препарат на основі моноклональних антитіл "Сотровімаб" (Sotrovimab, торгова марка Xevudy). Про це сказано на сайті регулятора.

"Ще одне лікування від COVID-19, Xevudy (Sotrovimab), сьогодні було схвалено MHRA після того, як було визнано безпечним і ефективним у зниженні ризику госпіталізації і смерті у людей з легкою і помірною формою захворювання COVID-19, які схильні до підвищеного ризику розвитку тяжкого захворювання", — сказано в заяві регулятора.

Препарат розроблений компаніями GSK та Vir Biotechnology та є одним моноклональним антитілом, яке імітує природні антитіла, що виробляються організмом для боротьби з інфекціями. Це, своєю чергою, запобігає прикріпленню вірусу до клітин людини й проникненню в них, тому він не може реплікуватися в організмі.

Так, повідомляється, що, згідно з результатами клінічних випробувань, одноразова доза препарату знижує ризик госпіталізації і смерті на 79% у дорослих з групи високого ризику з симптоматичними інфекціями.

Як зазначається, на основі даних клінічних досліджень Sotrovimab є найбільш ефективним при прийомі на ранніх стадіях інфекції, тому MHRA рекомендує використовувати його якнайшвидше і протягом п'яти днів з моменту появи симптомів.

Як і Molnupiravir, він дозволений для застосування у людей з легким або середнім перебігом COVID-19, або принаймні з одним фактором ризику розвитку тяжкого захворювання: ожиріння, літній вік (понад 60 років), цукровий діабет або хвороби серця.

На відміну від Molnupiravir, цей препарат вводиться внутрішньовенно протягом 30 хвилин. Він схвалений для людей віком від 12 років та дорослих, з вагою понад 40 кг.

Водночас наголошується, що Sotrovimab не призначений для використання як заміна вакцинації проти COVID-19.

За даними MHRA, поки занадто рано говорити, чи ефективне лікування проти нового варіанту Omicron.

Однак, згідно з заявою однієї з компаній-розробників, GSK, воно може бути ефективним проти нового варіанту.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також