ФСБ амагаються скинути прозахідний уряд Молдови
17:00 28.10.2022
259

Російська агентура, яка активно працює за межами росії, намагається скинути прозахідний уряд Молдови. Спецслужби використовують газ як ключовий важіль тиску.

Про це повідомило видання The Washington Post з посиланням на розвідувальні документи та інтерв’ю з українськими, молдовськими і західними офіційними особами.

За цими даними, для цього кремлівський режим використовує місцеву опозицію, яка влаштовує у Кишиневі акції протесту проти президента Майї Санду.

За даними журналістів, після того, як її попередник, затятий прихильник Кремля Ігор Додон програв вибори, ФСБ вирішила зробити ставку на 35-річного Ілана Шора, чия проросійська партія очолила антиурядові протести.

Документи та інтерв'ю показують, що ФСБ направила десятки мільйонів доларів від деяких найбільших державних компаній Росії для розвитку мережі проросійських політиків у Молдові та переорієнтації країни на Москву.

Як свідчать перехоплені повідомлення, ФСБ направила групу російських політтехнологів для консультування партії "Шор". І, згідно з документами, ФСБ курувала угоду, в рамках якої російський олігарх придбав один із основних активів Шора, щоб приховати його від молдовської влади.

Крім того, управлінський контроль над двома основними проросійськими телеканалами Молдови було передано близькому соратнику Шора наприкінці вересня, що представило йому основну платформу для просування узгодженого з Москвою порядку денного. 


 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також