Зустріч у Копенгагені: "Саміт миру" в Україні може відбутися до кінця року
17:38 26.06.2023
264

За результатами зустрічі, присвяченої підготовці майбутнього "саміту миру" в Україні, є підстави вважати, що сам саміт може відбутися до кінця поточного року. Про це повідомив високопосадовець ЄС, який виступив з анонімною інформацією перед журналістами. Зустріч, на якій брали участь національні радники з питань безпеки, відбулася в Копенгагені, а Україну представляв глава Офісу президента Андрій Єрмак.

На зустрічі були присутні представники країн G7 та інших "ключових партнерів", зокрема Бразилії, Індії, Саудівської Аравії, ПАР і Туреччини. Учасники обговорили необхідність забезпечення довгострокового і справедливого мирного рішення, що ґрунтується на принципах ООН, зокрема суверенітету, територіальної цілісності та права обирати своє майбутнє.

Під час зустрічі також було обговорено питання щодо часу проведення саміту. Країни, які не є членами G7, висловили думку, що більше роботи потрібно зробити для того, щоб провести саміт наприкінці поточного року.

Представник ЄС зазначив, що планується проведення наступної зустрічі до літніх канікул, а Саудівська Аравія висловила бажання прийняти зустріч на своїй території.

Питання діалогу з росією також було порушено під час зустрічі. Основними темами для обговорення стали ядерні ризики навколо Запорізької атомної електростанції, повернення в сім'ї викрадених українських дітей, обмін військовополоненими та Чорноморська зернова ініціатива.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також