Зображення, створене ШІ, перемогло в престижному конкурсі фотографії
17:39 17.04.2023
262

Зображення, створене штучним інтелектом (ШІ), отримало головний приз на престижному конкурсі, що сколихнуло хвилю суперечок серед фотографів, повідомляє PetaPixel.

Робота-переможець під назвою «Електрик» була створена німецьким художником Борисом Ельдагсеном і отримала перший приз у категорії «Креатив» на конкурсі Sony World Photography Awards 2023 Всесвітньої організації фотографії, попри те, що не була знята традиційною камерою.

Зображення Ельдагсена є частиною більшої серії під назвою «PSEUDOMNESIA: Фальшиві спогади», яка покликана відтворити фотографічний стиль, що нагадує 1940 роки. Однак насправді ці зображення є «фальшивими спогадами про минуле, якого ніколи не існувало, яке ніхто не фотографував». У своєму блозі Елдагсен пояснив, що він використав свій досвід фотографа, щоб виступити в ролі режисера в процесі створення, а генератори ШІ слугували «співтворцями».

Ельдагсен також зазначив, що хоча робота натхненна фотографією, її подання мало на меті підкреслити, що це не традиційна фотографія.

«Беручи участь у відкритих конкурсах, я хочу прискорити процес усвідомлення організаторами премії цієї різниці та створення окремих конкурсів для зображень, згенерованих штучним інтелектом», – пише Ельдагсен.

В результаті він відмовився від призу, зазначивши в повідомленні організаторам:

«Дякую, що вибрали моє зображення і зробили це історичним моментом, оскільки це перше зображення, створене штучним інтелектом, яке перемогло в престижному міжнародному фотоконкурсі. Чи багато з вас знали або підозрювали, що воно було створене штучним інтелектом? Щось тут не так, чи не так? Зображення, створені штучним інтелектом, і фотографія не повинні конкурувати між собою на подібних конкурсах. Це різні сутності. Штучний інтелект – це не фотографія. Тому я не прийму цю нагороду».

Після відмови Ельдагсена фотографія була видалена з сайту виставки та конкурсу, а організатори досі не прокоментували це питання. Сам художник навіть особисто приїхав до Лондона на церемонію, щоб зачитати заяву.

Залишається незрозумілим, чи знали організатори про те, що зображення-переможець було згенероване штучним інтелектом, зі свого боку Ельдагсен стверджував, що поінформував їх про це.

Хай там як, а художник досяг своєї мети, адже інцидент вже пожвавив дискусії про те, як поводитися з мистецтвом, створеним за допомогою штучного інтелекту, оскільки воно дедалі більше проникає в культурний ландшафт.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також