Берлінська філармонія взяла під опіку два українських оркестри
19:35 13.04.2023
255

Берлінська філармонія стає офіційним патроном одразу двох українських оркестрів – Kyiv Symphony Orchestra та Молодіжного симфонічного оркестру України.

Про це повідомило керівництво Берлінської філармонії.

Обидва оркестри виступили в Берлінській філармонії у 2022 році в межах турів Європою. Після цього одна з найвидатніших музичних інституцій вирішила поглибити співпрацю з українськими симфонічними колективами, взявши їх під патронат.

"Ми вирішили патронувати оркестри у знак солідарності з музикантами України, які намагаються зберегти культурне життя своєї країни за жахливих обставин. Зокрема, Kyiv Symphony Orchestra виступає важливим послом своєї країни, даючи концерти за її межами. Ми прагнемо надати максимальну підтримку музикантам", – заявила Єва-Марія Томазі від імені правління оркестру Берлінської філармонії.

В рамках цієї співпраці Берлінська філармонія, зокрема, організовуватиме виступи музичних колективів та купуватиме інструменти для них. Також німецькі та українські музиканти спільно працюватимуть в освітніх проєктах.

"Для нас патронатство Молодіжного симфонічного оркестру України є логічним продовженням нашої давньої прихильності до Федерального молодіжного оркестру, який тісно співпрацює з цим оркестром з 2017 року, задовго до початку російського вторгнення в Україну", – підкреслила генеральна менеджерка Фундації Берлінської філармонії Андрея Цічманн.

Директор Kyiv Symphony Orchestra Олександр Зайцев зазначив, що після початку повномасштабної війни оркестр став активним гравцем міжнародної культурної дипломатії та представляє українську музику в найвідоміших концертних залах Європи.

"Ми віримо, що головна теза, яка звучить на наших концертах – "Мир переможе війну", скоро стане реальністю і, посилені позицією наших берлінських колег, ми будемо докладати до цього максимум зусиль", – сказав Зайцев.

А засновниця та головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU Оксана Линів додала, що підтримка Берлінської філармонії є важливою і символічною.

"Вона дуже символічна, як сильний знак солідарності з Україною, а також пропонує багато потужних перспектив для тісної співпраці та обміну. Особливо для юних українських музикантів така знакова співпраця додає натхнення, віри в майбутнє та мотивації до подальшого розвитку", – зазначила Линів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також