Окупація північних регіонів України суттєво вплинула на послуги з профілактики ВІЛ, вірусного гепатиту С та туберкульозу, — дані громадських організацій
12:00 29.05.2022
257

Київська, Чернігівська та Сумська області зазнали найбільшого негативного впливу війни. Про це йдеться у новому ситуаційному звіті МБФ “Альянс громадського здоров'я”(лінк на сайт), що базується на даних громадських організацій-партнерів (https://bit.ly/38aulJs). До початку бойових дій у всіх вище згаданих областях активно працювали проєкти з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, туберкульозу (ТБ) та вірусного гепатиту С з особливою увагою на вразливі верстви населення. 

Аналіз ситуації після окупації, проведений Альянсом, показує, що відбулося зменшення числа залучених нових людей до профілактичних послуг, а діяльність самих організацій була значною мірою, переорієнтована на надання продуктових наборів та іншої гуманітарної допомоги населенню. 



— Найскладніша ситуація виникла з доступом до замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), що використовується у лікуванні наркозалежності та є ефективним інструментом профілактики ВІЛ/СНІДУ, вірусних гепатитів, інших соціально небезпечних захворювань, — інформує асоційований директор із політики та партнерства Альянсу громадського здоров'я Павло Скала— Нагадаю, що різка відміна препаратів ЗПТ спричиняє абстинентний синдром та ставить під загрозу успішність лікування.  Якщо в областях через окупацію та бомбардування спостерігалися значні логістичні проблеми, коли люди не могли доїхати до медичних закладів, то у Києві, значною мірою, був дефіцит ліків. Крім того, перестали працювати приватні сайти ЗПТ. Це спричинило значне зростання охочих стати на державну програму ЗПТ. 



Нині приватні сайти замісної підтримувальної терапії частково поновили роботу, а забезпечення препаратами ЗПТ державних сайтів у регіонах у цілому, а також на деокупованих та розмінованих територіях, достатнє.

Також на окупованих територіях мали місце проблеми з антиретровірусною терапією (АРТ), яка використовується у лікуванні ВІЛ/СНІДу, та протитуберкульозними препаратами (у тому числі через закрити тубкабінети). Щоби забезпечити людей ліками, громадські організації розпочали співпрацю з волонтерами та іншими організаціями, які доставляють гуманітарні вантажі. 

Сьогодні громадські організації продовжують надавати на деокупованих територіях послуги з профілактики ВІЛ, вірусного гепатиту С і туберкульозу, адаптуючи програми до сучасних реалій, зокрема й проводячи онлайн-консультування. Завдяки спільній координації громадських організацій, Альянсу та Глобального фонду вдалося швидко зреагувати на нові виклики. Разом із тим, спеціалісти зазначають, що про повернення до показників довоєнного часу поки що не йдеться, хоча робиться все можливе, аби забезпечити безперервність надання послуг для вразливих груп.


Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» є провідною недержавною професійною організацією, яка у співпраці з державними партнерами та громадськими організаціями здійснює суттєвий вплив на епідемію ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та інші соціально небезпечні захворювання в Україні шляхом надання фінансової і технічної підтримки відповідних програм, якими охоплено понад 250 000 найбільш уразливих груп населення, що є найвищим показником у Європі.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також