Євросоюз заборонить в продуктах поширений харчовий барвник серії «E»
19:32 08.10.2021
253

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) змінило свою позицію з приводу діоксиду титану, барвника Е171. Група провідних експертів заявила, що він «не може більше вважатися безпечною харчовою добавкою». До таких же висновків протягом кількох років приходили автори наукових досліджень, пише HighTech Plusз посиланням на New Atlas.

«Сьогодні країни-члени затвердили пропозицію Європейської Комісії заборонити використання діоксиду титану (E171) як харчової добавки, починаючи з 2022 року. Діоксид титану використовується як фарбник у ряді продуктів, включаючи жувальні гумки, тістечка, харчові добавки, супи та бульйони», - йдеться у повідомленні.

Якщо до кінця поточного року не надійде жодних заперечень від Ради ЄС або від Європейського Парламенту, пропозиція Єврокомісії набуде сили з початку 2022 року. З цього моменту розпочнеться відлік перехідного періоду у 6 місяців, після завершення якого застосування харчової добавки E171 буде заборонено для використання в продуктах харчування на території Євросоюзу.

Як повідомлялося, Євросоюз має розгалужену структуру із захисту прав споживачів та сталу політику в цьому сенсі. Вона передбачає постійний контроль за якістю, зокрема, продуктів харчування, та використання механізму швидкого оповіщення країн ЄС для видалення з ринку небезпечної продукції або товарів сумнівної якості.

Е171 в основному застосовується в харчовій промисловості в якості білого барвника. Його додають в сотні видів продуктів: жувальну гумку, майонез, кондитерські вироби, морозиво.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також