10 жовтня зафіксували рекордну кількість звернень за номером 103
16:02 11.10.2021
257

За неділю, 10 жовтня, зафіксовано рекордну кількість звернень за номером 103 – понад 44 тисячі викликів за добу, а також найбільшу за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів. 

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Насамперед це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби COVID-19, інформує пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Водночас у МОЗ нагадали, що звертатися за екстреною медичною допомогою потрібно при наявності конкретних станів та симптомів.

“Якщо ви відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які ознаки дихальної недостатності варто одразу телефонувати на "103". Зокрема підставами для виклику “швидкої” є сатурація менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан”, - пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр пояснив, що у випадку появи симптомів захворювання на коронавірусну хворобу варто одразу повідомляти свого сімейного лікаря. Саме він має надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування.

“Не займайтесь самолікуванням, одразу повідомляйте про свій стан сімейному лікарю, а якщо відчуваєте будь-який із загрозливих симптомів, то обов’язково набирайте 103. Вчасно надана медична допомога може врятувати життя та мінімізувати тяжкі наслідки для здоров’я”, – додав міністр.

Рішення щодо госпіталізації має ухвалити керівник бригади, який приїде на звернення.

Нагадаємо, що за даними електронної системи охорони здоров’я, 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також