Супрун розвіяла міфи про вітамін D
18:08 16.05.2019
254

Вітаміни – це, безсумнівно, важливо, однак, ні один не викликає такого жвавого обговорення, як той, що на літеру D. Його приписують для профілактики, п’ють взимку, та навіть вважають, що він – ліки від усього. Однак, не все так просто.

Виконуюча обов’язків міністра охорони здоров’я України прокоментувала це питання та розвіяла міфи про вітамін D на своїй сторінці у Фейсбук.

«Звісно, вітамін D нам потрібен і він дуже важливий, але варто зважати на багато речей, - пише пані Супрун. - Одна з ключових: приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров’я. Тому не все так просто».

Уляна Супрун також написала ряд цікавих та важливих фактів про цей вітамін.

Картинки по запросу вітамін д

Як отримати цей вітамін?

Вітамін D утворюється в шкірі з холестерину під дією ультрафіолету. Але зауважте: більше світла не означає краще — в шкірі спрацьовує механізм зупинки утворення вітаміну D, коли його достатньо. Тобто можна не лежати на пляжі цілий день. Це лише зіпсує шкіру та збільшить ризик меланоми. Достатньо 20-30 хвилин на сонці щодня, щоби отримати необхідну дозу цього вітаміну.

Людям в північних широтах та взимку вітаміну D може бракувати. В цьому випадку передусім його варто отримувати з раціону — печінки тріски, лосося та іншої жирної риби, м’яса, в тому числі печінки та нирок, не-знежирених молочних продуктів та яєць. Їм також можуть прописати і прийом добавок.

Вітамін D утворюється також під дією ультрафіолету вищими та нижчими грибами. Зокрема, печерицями, які вирощували під яскравим світлом, та навіть в шоколаді, якщо какао-боби в’ялилися на сонці.

Картинки по запросу вітамін д

Для чого він потрібен?

Вітамін D потрібен для засвоєння кальцію в кишківнику та запасання його в кістках. Але це не лише “міцні кістки та зуби”. Брак вітаміну D спостерігається при низці станів, як-то синдром полікистозних яєчників, біль в м’язах, депресія, деменція і часті застудні захворювання. Втомлюваність, погане загоєння ран, випадіння волосся, біль в м’язах також можуть свідчити про брак вітаміну D.

Слід усвідомлювати, що можуть бути й інші причини випадіння волосся чи депресії. Часто брак вітаміну та перелічені симптоми є наслідками спільної причини, як-то деменція, коли постійне перебування вдома, брак ультрафіолетового світла, чи недостатнє харчування викликають депресію та брак вітаміну D.

Також, хвороби, пов’язані з хронічним запаленням, призводять до зниження рівня вітаміну D в крові. Тому самими лише добавками цю ситуацію не виправити.

Картинки по запросу вітамін д

Чи ефективно приймати вітамін D в пігулках?

Наразі відомо, що добавки вітаміну D та кальцію зменшують ризик переломів в людей, старших за 65 років, жінок в менопаузі та пацієнтів будинків для літніх людей, а також покращують м’язову силу в людей, що відчували слабкість і були на шляху саркопенії (вікової атрофії м’язів). Решта свідчень користі добавок кальцію слабкі та, ймовірно, упереджені. Також є достатньо доказів, що:

Вітамін D не лікує депресію, не зменшує ймовірність розвитку раку та смертність від серцево-судинних хвороб.

Описані окремі випадки передозування вітаміном D у немовлят та дорослих.

Одночасне споживання добавок кальцію та вітаміну D істотно збільшує ризик утворення каменів в нирках, свідчить аналіз в базі Cohrane.

Картинки по запросу вітамін д

Скільки і кому пити?

Норми вітаміну D залежать від віку та стану. Якщо його вам прописали, то скоріш за все рекомендовані дози будуть такі: дітям до трьох років потрібно принаймні 400 одиниць вітаміну на добу, а людям, старшим за 70 років — 800 одиниць, всім іншим — 600. Хоча досі не припиняють точитися дискусії стосовно того “що слід вважати нормою”.

Змінюється також і максимальна припустима добова доза — слід уникати передозування вітаміном D.

Концентрація вітаміну D в крові має бути не меншою за 25–30 нмоль/л (10–12 нг/мл). Це можна дізнатися завдяки аналізу рівня 25(OH)D-вітаміну. Перевіряти рівень вітаміну D та пити добавки за його результатами слід таким категоріям:

  • Людям з порушеною абсорбцією (хвороба Крона, зменшення шлунку, синдром подразненого кишківника, муковісцидоз)
  • Ті, в кого хронічна нефропатія
  • Жінкам, які вагітні і годують
  • Дітям та літнім людям з темною шкірою. Хоча темношкірі люди можуть мати низьку концентрацію вітаміну D без негативних наслідків.
  • Люди з хворобами печінки.
  • Ті, хто приймає препарати від хвороби Альцгеймера, антиретровірусну терапію (для людей з ВІЛ) або глюкокортикоїди, протигрибкові препарати і холестирамін
  • Люди з остеопорозом, історією частих переломів та ожирінням
  • Люди з гіперпаратиреозом
  • Люди з індексом маси тіла 30+. В них вітамін D “ховається” в адипоцитах
  • Вегани та вегетаріанці, особливо, які так харчуються вже понад 2 роки, коли запаси тіла вичерпані.
  • Хворі на туберкульоз, кокцидіомікоз, берриліоз та інші хвороби з утворенням цист.
  • Атлети і танцюристи. Особливо ті, що дотримуються обмеження калорій.

Похожее изображение

«Якщо ви відчуваєте симптоми браку вітаміну D — варто підійти до вирішення проблеми дуже уважно, - підкреслила Супрун. - А саме — проконсультуватися з лікарем, здати аналізи і лише потім починати пити пігулки. Для початку важливо розуміти свій стан здоров’я та адекватність харчування, і збагнути, чому саме вітаміну D бракує. Слід лікувати причину цього стану та супутні хвороби, але не просто пити добавки «про всяк випадок».

Читайте також