Доступ мешканців віддалених сіл до щеплень та послуг з діагностики покращився завдяки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»
15:06 30.08.2023
269

 

У серпні 2023 року завершилися виїзди мобільних команд з вакцинації в межах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», які тривали пів року. За цей час 16 бригад, сформованих у 8 областях за участю ГС «Коаліція за вакцинацію» при центрах первинної медико-санітарної допомоги та лікарнях, об’їхали більше 200 населених пунктів, у тому числі найвіддаленіші села громад. Медики зробили:

  • 13 тисяч щеплень
  • у тому числі 7600 проти COVID-19, з яких 3700 отримали літні люди,
  • у тому числі 2300 проти дифтерії та правця, які отримали дорослі люди,
  • більше 550 тестів на вірусні гепатити та ВІЛ,
  • тисячі оглядів та консультацій, у тому числі за місцем проживання пацієнтів.

Щоб усе це стало можливим, був проведений глибокий аналіз ситуації в кожній з 16 фокусних громад проєкту та залучені всі, хто тим чи іншим чином може вплинути на епідситуацію: лікарі та фельдшери, старости сіл та голови громад, вчителі, вихователі, соцпрацівники тощо.

 

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію»:

«Ми побачили різні потреби і виклики в громадах проєкту, з точки зору вакцинації. Десь людям не вистачало достовірної інформації про щеплення, десь головною перепоною була складність дістатися до пункту щеплень або доступність вакцини проти COVID-19 конкретного виробника. Проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» дав можливість випробувати та поєднати різноманітні інструменти роботи в громадах, які допомогли підвищити прихильність людей до щеплень і наблизити послугу вакцинації до всіх бажаючих».

У результаті роботи команди проєкту в регіонах, співпраці на рівні громад, інформаційній кампанії та запуску Національного порталу з імунізації, вдалося переважно подолати існуючі бар’єри і навіть сформувати запит на створення мобільних медичних бригад і проведення інформаційних зустрічей в інших громадах фокусних областей. З’явився запит від фельдшерів, сімейних лікарів та медсестер невеликих віддалених амбулаторій і ФАПів на навчання в галузі вакцинопрофілактики, а також на роздаткові матеріали, тематичні відео про вакцинацію тощо. Збільшилась інформаційна активність медичних закладів і лікарів у соцмережах, спрямована на подолання міфів та упереджень щодо щеплень і залучення дітей та дорослих до вакцинації. Сьогодні, у розпал «наздоганяючої» кампанії проти кору, всі ці напрацювання та інструменти ефективно використовуються вже для недопущення спалахів кору в дитячих колективах.

Зазначимо, що просвітницька робота в межах проєкту триває. Регіональні координатори від ГС «Коаліція за вакцинацію» поширюють успішний досвід та проводять зустрічі на підтримку Національного порталу з імунізації, а фокусні громади впроваджують Пакети змін – набір різноманітних інструментів для підвищення ефективності вакцинальних кампаній.

 

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію»:

«Наш проєкт – це приклад ефективної взаємодії різних партнерів: МОЗ, ЦКПХ, експертів, громадськості, місцевої влади, медиків, освітян, Агентів змін з вакцинації. Результатом спільних зусиль став успіх мобільних бригад, де за кожною цифрою стоїть чиєсь збережене здоров’я та життя».

 

Додаємо кілька кейсів, які демонструють важливість та результативність цього інструменту:

  • Медики мобільної команди Овруцького ЦПМСД (Житомирська область) діагностували в одного з пацієнтів, який прийшов на вакцинацію, ботулізм і сприяли його екстреній госпіталізації.
  • У Мамаївській громаді (Чернівецька область) завдяки інформаційній роботі в межах проєкту та зусиллям мобільної команди показник вакцинації АДП-М за перше півріччя 2023 року перевищив річний за 2022 рік.
  • В Івано-Франківській області, враховуючи гірську місцевість та ускладнений доступ населення до медичної допомоги, бригади максимально ефективно поєднали протиковідну та рутинну вакцинацію, зробивши за пів року більше 2 тисяч щеплень дітям за Національним календарем.
  • Бригада Жмеринського ЦПМСД (Вінницька область), регулярно виїжджаючи до місцевого психоневрологічного будинку-інтернату, досягла 100% охоплення його підопічних щепленнями проти COVID-19 і 90% – проти правця та дифтерії.
  • У Маяківській громаді (Одеська область) за результатами першого півріччя 2023 року рівень охоплення другими дозами та другими бустерами проти COVID-19 у категорії населення 60+ зросло у 2 та 7 разів відповідно.
  • Бригада Васильківського ЦПМСД (Київська область) щоразу після виїзду в села громади заїжджала до Модульного містечка, де проживають внутрішньо переміщені особи, – щоб максимально спростити для них доступ до вакцинації та базових медичних послуг.
  • У фокусних громадах Тернопільської області більше 70% протиковідних щеплень отримали саме літні люди – найбільш незахищена від інфекційних ризиків категорія.
  • Вакцинальна бригада Козелецького ЦПМСД (Чернігівська область) об’їхала 26 сіл громади, відвідавши один або два рази найвіддаленіші від районного центру населені пункти.

 

Анна Кухарук, координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» в Житомирській області:

«Робота мобільних бригад стала дуже актуальною у прикордонних громадах, що зазнали обстрілів або перебували в окупації, оскільки медичного персоналу там недостатньо, а інфраструктура пошкоджена. Через міграцію в таких громадах залишаються переважно люди старшого віку та маломобільне населення, яке потребує максимального наближення медичних послуг до місця проживання».

Нагадуємо, що проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» реалізується у восьми областях: Вінницькій (Жмеринська та Могилів-Подільська громади), Житомирській (Овруцька та Брусилівська), Івано-Франківській (Лисецька та Косівська), Київській (Фастівська та Васильківська), Одеській (Роздільнянська та Маяківська), Тернопільській (Заліщицька та Шумська), Чернігівській (Бахмацька та Козелецька) і Чернівецькій (Сторожинецька та Мамаївська). Його мета полягає у зміцненні спроможності Уряду України попереджувати, виявляти та реагувати на загрози громадському здоров’ю, у тому числі шляхом підвищення рівня охоплення населення вакцинацією проти COVID-19, включаючи вразливі групи населення, а також збільшити рівень охоплення вакцинацією дітей та дорослих за Національним календарем профілактичних щеплень.

Більше про діяльність бригад і вакцинацію в цілому можна знайти на Національному порталі з імунізації за посиланням: vaccine.org.ua

Автор: Дарин Драгоманова
Читайте також