Дорослу людину вперше вилікували від ВІЛ
11:02 03.10.2016
268

Медики вперше вилікували від ВІЛ-інфекції дорослу людину. Про це заявили вчені з Оксфордського і Кембриджського університетів, передає Lenta.Ru.

Першою з 50 осіб, які успішно пройшли спеціальну противірусну терапію, став 44-річний британець. Вміст вірусу в його крові після процедур настільки малий, що призвело до негативних результатів аналізів.

Британські медики розповідають, що їхня методика дозволяє відстежувати і знищувати ВІЛ відразу у всьому організмі, а не тільки в тих місцях, де вірус найбільш активний.

Стандартна антиретровірусна терапія пригнічує активні інфіковані клітини, але не зачіпає інші заражені T-лімфоцити. Це означає, що існуючі наразі препарати здатні контролювати активність ВІЛ-інфекції, але не позбуватися її.

Терапія поки проходить випробування і не призначена для широкого клінічного застосування.
 
Вірус імунодефіциту людини викликає захворювання, що повільно розвивається і вражає імунну систему, в результаті чого організм виявляється нездатним захиститися від нешкідливих для здорового індивіда інфекцій.
 
Наразі захворювання вважається таким, що не піддається повному лікуванню, проте сучасна противірусна терапія дозволяє звести до мінімуму розвиток ВІЛ-інфекції, кінцевою і незворотною стадією якої є СНІД.

До 2014 року, за даними ВООЗ, близько 37 мільйонів осіб в світі були інфіковані ВІЛ, а 34 мільйони померли від причин, пов'язаних із захворюванням. До цього ж часу від вірусу щорічно гинули близько 1,5 мільйона осіб і близько 2,2 мільйона ставали носіями вірусу. Противірусну терапію отримують менше половини хворих.

Джерелo:  Корреспондент.net

Читайте також