З 1 квітня українці зможуть подавати документи на карту побиту
17:01 01.04.2023
257

Із 1 квітня українські біженці у Польщі зі статусом PESEL UKR можуть подавати документи на дозвіл на тимчасове перебування (так звана карта побиту).

Це передбачено змінами до закону Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України, ухваленими в січні 2023 року.

"Це рішення є необов'язковим і адресоване особам, які впевнено почуваються на польському ринку праці та хочуть відмовитися від використання тимчасового захисту", - повідомили в Управлінні у справах іноземців.

Нові правила стосуються дозволу на тимчасове перебування та роботу, дозволу на тимчасове перебування з метою виконання висококваліфікованої роботи та дозволу на тимчасове перебування з метою ведення підприємницької діяльності. "Для того, щоб отримати один з вищезазначених дозволів на тимчасове перебування, громадянин України повинен відповідати вимогам, викладеним у положеннях закону про іноземців", – зазначив Дудзяк.

Найпростіше подати заявку на отримання дозволу через портал mos.cudzoziemcy.gov.pl. Потім її слід видрукувати, підписати, долучити необхідні додатки та надіслати поштою або доставити до воєводського управління, яке знаходиться за місцем проживання громадянина України.

Управління у справах іноземців підкреслило, що можливість подавати документи на отримання вищезазначених дозволів на перебування є необов’язковою.

"Громадяни України, які прибули до Польщі станом на 24 лютого 2022 року і не скористаються цим рішенням, зможуть продовжувати легально перебувати в країні на підставі тимчасового захисту. Виходячи з рішення Ради ЄС про запровадження тимчасового захисту, можна з великою ймовірністю очікувати, що період перебування, який вважається легальним і який наразі закінчується 24 серпня цього року, буде відповідним чином продовжений щонайменше до 4 березня 2024 року", – повідомили в Управлінні у справах іноземців.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також