Європейська комісія закликає маркувати контент, створений штучним інтелектом, у боротьбі з дезінформацією
19:37 05.06.2023
253

Європейська комісія висловила свою позицію стосовно технологічних компаній, таких як Google, Facebook і TikTok, та закликала їх маркувати контент, створений штучним інтелектом, щоб боротися з поширенням дезінформації. Віра Йоурова, віцепрезидент Єврокомісії з питань цінностей і прозорості, висловила цю ініціативу, наголошуючи на зростаючому занепокоєнні в ЄС щодо можливості збільшення дезінформації в Інтернеті за допомогою інструментів штучного інтелекту, таких як ChatGPT.

Вимоги щодо боротьби з дезінформацією передбачені в новому Акті про цифрові послуги, який набуде чинності наприкінці серпня. Однак, Єврокомісія пропонує почати маркування контенту, створеного штучним інтелектом, вже зараз.

Згідно зі словами Йоурової, компанії, які підписали Кодекс ЄС про дезінформацію та надають послуги, що можуть поширювати дезінформацію створеною штучним інтелектом, повинні впровадити технології для розпізнавання такого контенту і чітко позначати його для користувачів.

Йоурова також закликала компанії, зокрема Microsoft і Google, створити захисні механізми для своїх сервісів, щоб запобігти зловмисному використанню штучного інтелекту.

Популярні онлайн-платформи і пошукові системи, такі як Meta, Twitter і TikTok, мають розпочати маркування дипфейків, тобто створених або змінених зображень, аудіо та відео, до 25 серпня. У противному випадку, вони можуть бути піддані значним фінансовим штрафам відповідно до Акту про цифрові послуги ЄС.

ChatGPT - це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений лабораторією OpenAI. Голова Microsoft, Бред Сміт, вже закликав Конгрес США регулювати штучний інтелект і наголосив на необхідності забезпечити, щоб користувачі могли відрізняти між справжніми фотографіями та відео і тими, що були створені штучним інтелектом, можливо, з негативними намірами.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також