Вінницька податкова нагадала про особливості декларування спадщини та подарунків
13:07 30.03.2023
259

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів отриманих протягом 2022 року. Проте громадяни, які отримали дохід у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов'язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, за умови відсутності інших підстав для подання декларації.


Якщо ж успадковано або отримано у дарунок майно яке підлягає оподаткуванню, то його вартість включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та підлягає оподаткуванню. Звертаємо увагу, що правила оподаткування успадкованого майна та об'єктів дарування встановлено ст.. 174 ПКУ. Водночас, пунктом 179.2 статті 179 ПКУ визначено, що відповідно до розділу IV ПКУ обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема: 

  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ; 
  • у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ. 
Автор: Анна Макарчук
Читайте також