Відтепер в Україні заборонені сексизм та гендерні стереотипи в рекламі
15:02 10.09.2021
411

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, який забороняє використовувати в рекламі твердження і зображення про перевагу однієї статі над іншою і стереотипи про роль чоловіка і жінки.


За закон "Про внесення змін до закону України" Про рекламу "щодо протидії дискримінації за ознакою статі" проголосували 307 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, в рекламі забороняється розміщувати твердження і / або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншу перевагу однієї статі над іншою, і / або про стереотипність ролі чоловіка і жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини; принижувати гідність людини за ознакою статі; демонструвати насильство за ознакою статі; містити зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою залучення уваги споживача, і / або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, які не мають прямого відношення до рекламованого продукту або способу його споживання.

Законопроектом пропонується ввести відповідальність рекламодавців, винних у замовленні виробництва забороненої законом реклами. Зокрема, за повторне вчинення рекламодавцями, виробниками і розповсюджувачами реклами порушень протягом року тягне за собою накладення штрафу в 30-кратному розмірі вартості розповсюдженої реклами.


Також передбачається за неподання / несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації щодо вартості розповсюдженої реклами та / або виготовлення / розповсюдження реклами накладається штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3 тис. 400 грн.

 

Читайте також