В американських паспортах з'являться «гендер X» і право вказувати стать за власним вибором
16:03 02.07.2021
256

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про введення в недалекому майбутньому третього гендеру «X» в американських паспортах і про право самостійно вибирати будь-який з трьох гендерів в документі. За його словами, цей крок гарантує рівні права для ЛГБТ-спільноти.

Спершу американці могли вказувати в документах стать, що відрізняється від біологічної, при пред'явленні медичного висновку. «У відповідності до курсу адміністрації [Байдена] на відновлення співпраці з союзниками і партнерами [Державний] департамент робить цей крок після тривалих консультацій з дотриманням схожих поглядів урядами, котрі внесли схожі зміни», - написав Блінкен.

Держсекретар не уточнив, уряди яких країн маються на увазі. Третій гендер можна вказати в паспортах кількох держав, включаючи Австралію, Індію, Канаду, Мальту, Непал і Нову Зеландію.

Вказувати жіночу або чоловічу стать на свій розсуд американці зможуть вже найближчим часом, введення гендеру «X» для небінарних, інтерсекс- і трансгендерів, за словами Блінкена, займе кілька років.

Правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) схвалила рішення Держдепартаменту і нагадала, що до 1970-х років в американських паспортах не було потрібно вказувати стать або гендер.

Раніше федеральний уряд США взяв на себе оплату операцій зі зміни статі для тих, хто служить в збройних силах трансгендерів. Також влада штату Нью-Йорк ввели третій гендер в водійських правах і свідоцтвах про народження.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також