Українські енергетики успішно відновили електропостачання Запорізької АЕС, підконтрольної росії
21:13 14.03.2024
377

У четвер, 14 березня, українські енергетичні спеціалісти успішно відновили електропостачання до Запорізької АЕС, яка перебуває під контролем російських сил, повідомили в прес-службі НАЕК "Енергоатом".

"Відновлено роботу електропередачі від Запорізької ТЕС до Феросплавної з напругою 330 кВ о 17:15, завдяки роботі українських інженерів. Лінія була пошкоджена внаслідок дій російських окупантів та перебувала на ремонті," - повідомили в компанії. Вказано, що ця лінія разом із лінією "Запорізька АЕС — Дніпровська" з напругою 750 кВ забезпечує зв'язок станції з єдиною енергосистемою країни та підтримує її власні потреби в енергії.

В "Енергоатомі" наголосили на серйозності ситуації, зазначивши, що з моменту початку окупації АЕС зазнала вісім повних відключень від електромережі та одне часткове, що спричиняло запуск аварійних дизель-генераторів і систем безпеки, критично важливих для уникнення аварій.

Міністерство енергетики підкреслило, що наразі основна та резервна лінії функціонують нормально, забезпечуючи потреби Запорізької АЕС. Відзначається критична важливість надійного електропостачання для АЕС, адже перебої можуть призвести до блекаутів та становити загрозу ядерної безпеки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також