Рада підтримала за основу проєкт про авіаправила
14:31 17.06.2021
260

У четвер, 17 червня, Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України».

Метою законопроєкту є удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України та внесення змін до деяких законодавчих актів, які регламентують питання щодо порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України.

Так, законопроєктом передбачено внесення змін до Повітряного кодексу України в частині визначення, що авіаційні правила України розробляються, приймаються і впроваджуються відповідно до стандартів і рекомендованої практики Міжнародної організації цивільної авіації, нормативних актів Міжнародної асоціації повітряного транспорту, Європейської асоціації з безпеки аеронавігації (Євроконтролю), Європейського агентства з безпеки польотів, інших міжнародних авіаційних організацій та з урахуванням законодавства Європейського Союзу у галузі цивільної авіації.

Авіаційні правила України, розроблені відповідно до нормативних актів Європейського агентства з безпеки польотів і які містять положення технічних стандартів та вимог для сертифікації, нагляду та експлуатації повітряних суден, є нормативно-технічними та можуть прийматися мовою оригіналу.

Відповідні зміни також пропонуються до законів України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», «Про стандартизацію», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Проєкт Закону зареєстровано за №3683.

Також зазначимо, що у згаданій частині, ГНЕУ звертає увагу на те, що відповідні положення проєкту:

- не в повній мірі відповідають принципу правової визначеності, який відповідно до правової позиції Конституційного Суду України вимагає чіткості, зрозумілості й однозначності правових норм, зокрема, їх передбачуваності (прогнозованості) та стабільності;

- створюють ризики порушення вимог ст. 13 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до яких мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова; мовою локальних актів, що регулюють діяльність підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, є державна мова.

Читайте також