Неможливо гарантувати відсутність повторних блекаутів в Україні через воєнні удари - головний диспетчер "Укренерго"
14:02 16.01.2024
272

Головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко в інтерв'ю ЕП підкреслив, що через непередбачуваність воєнних ударів, гарантувати відсутність повторних блекаутів неможливо.

Зайченко пояснив, що Україна перебуває в стані війни, і з огляду на поточні поставки озброєнь агресору з країн, таких як Північна Корея та Іран, неможливо виключити ризик блекауту. Водночас, він зазначив, що без урахування ризику ракетних обстрілів, загрози для масштабної системної аварії не існує.

Зайченко також згадав про щоденні хакерські атаки на диспетчерський центр, проте завдяки ефективній роботі команди кіберзахисту, жодна з них не була успішною.

Головний диспетчер також відмітив зростання споживання електроенергії в Україні, як з боку промисловості, так і населення. Він розповів про недавній рекорд споживання електроенергії, який було вдались покрити завдяки відновленню генерації, високій проточності води по Дніпру і Десні, що збільшило виробіток на ГЕС, а також через негоду, яка призвела до вимкнення електропостачання в більш ніж тисячі населених пунктів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також