МВФ не планує списання боргу України на 15 млрд доларів, заявляє представниця фонду Джулія Козак
12:07 05.04.2024
254

На прес-конференції Джулія Козак з Міжнародного валютного фонду висловилася щодо можливості списання Україною боргу на суму 15 мільярдів доларів. За її словами, наразі не розглядається можливість списання такого боргу, оскільки український борг вважається стабільним, і реструктуризація не охоплює зобов'язань перед МВФ, згідно з інформацією від прес-служби МВФ.

Козак зазначила, що стабільність українського боргу забезпечується за трьома умовами: продовженням фіскальної консолідації, значним пільговим фінансуванням відповідно до програми МВФ та реструктуризацією боргу. Вона підкреслила, що реструктуризація зосереджена на двосторонньому офіційному та зовнішньому комерційному боргу, але не стосується багатосторонніх зобов'язань, включно з тими, що перед МВФ.

Додатково, Козак коментувала вплив російського вторгнення в Україну на світову економіку, вказавши на значне зростання цін на продукти харчування та енергоносії, що викликало кризу вартості життя глобально. Вона наголосила, що наслідки найгостріше відчули країни з низьким рівнем доходів.

В той же час, за її словами, дії центральних банків допомогли пом'якшити інфляційний тиск. Вона зазначила, що вплив кризи все ще відчувається у світовій економіці, особливо через зростання витрат на обслуговування боргу в країнах з низьким рівнем доходу. Детальніше оцінка ситуації буде представлена в майбутньому Світовому економічному огляді МВФ.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також