Україна звернулася до Німеччини з проханням поставити ракети Taurus - повідомляє Spiegel
13:15 27.05.2023
280

Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитом щодо отримання крилатих ракет Taurus. Це прохання було надіслане "останніми днями", повідомила речниця Міноборони Німеччини журналу Spiegel.

За інформацією видання, речниця не розкрила жодних додаткових деталей, таких як кількість ракет, які Україна запитує.

Раніше газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung також повідомляла про запит України щодо ракет Taurus. Згідно з повідомленням, президент України Володимир Зеленський обговорив це питання з канцлером Німеччини Олафом Шольцом під час свого травневого візиту до Берліна.

За даними видання, німецькі крилаті ракети Taurus можуть стати "ідеальним доповненням" до американських винищувачів F-16, які Україна не має. Родерік Кізеветтер, експерт з питань оборони від Християнсько-демократичного союзу (ХДС), зазначив, що Taurus необхідна Україні для надання безпосередньої авіаційної підтримки під час звільнення окупованих територій. Він також зауважив, що ракети з радіусом дії до 500 кілометрів дозволять ударити по російській військовій інфраструктурі за лінією фронту.

Кізеветтер вважає, що Берлін повинен активно підтримувати створення майбутньої авіаційної коаліції. Він зазначив, що, хоча Німеччина не має власних винищувачів Eurofighter, Україні можна надати допомогу в логістиці, фінансуванні та заправці, а також постачання ракет Taurus як доповнення до американських винищувачів.

Міхаель Рот, голова комітету з закордонних справ Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), підкреслив, що Німеччина може стати частиною альянсу для постачання винищувачів F-16. Він зауважив, що, навіть якщо в Німеччині немає таких винищувачів, варто запитати партнерів, яким чином можна допомогти. Він також відхилив побоювання стосовно використання далекобійних ракет проти Росії, заявивши, що Україна завжди дотримувалася домовленостей та відповідально ставилася до західної зброї навіть у екстремальних ситуаціях російської агресії.

Згідно з Spiegel, Німеччина закупила близько 600 ракет Taurus для своїх військових потреб десять років тому. З них залишилось близько 150 функціонуючих. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зазначив, що буде обережно реагувати на пропозицію Кізеветтера, проте він також висловив підтримку надання Україні всіх можливих систем, які дозволяє міжнародне право і які будуть сприяти перемозі в цій війні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також