В Одесі стартували навчання Sea Breeze-2017
16:10 10.07.2017
253

В Одесі почалися українсько-американські навчання Sea Breeze-2017, передає кореспондент "Інтерфакс-Україна".

У рамках навчань українські моряки та їхні колеги з країн-партнерів планують відпрацювати дії багатонаціонального штабу з планування та ведення морських операцій у відповідності зі стандартами НАТО, дії багатонаціональних сил під час операції з безпеки в Чорному морі.

Серед запланованих заходів водолазні спуски, курс для доглядових команд, злагодження тактичних груп, тренінг з виживання в бойових умовах для льотного складу, навчання з протикорабельної та повітряної оборони, десантна і річкова операції та інші.

Загалом у навчаннях візьмуть участь понад 30 кораблів, катерів та суден забезпечення, понад 25 літаків і вертольотів, а також особовий склад із 16 країн світу, включаючи Україну, сукупною чисельністю понад 3 тис. осіб. При цьому з української сторони у заходах Sea Breeze-2017 крім Військово-морських сил Збройних сил України візьмуть участь підрозділи Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Сухопутних та Повітряних сил України, а також Інженерні війська.

Відкриваючи навчання, командувач ВМС Ігор Воронченко зазначив, що цьогоріч навчання відзначають своєрідний ювілей – 20-річчя перших навчань у 1997 році. Також ці навчання – 15-ті за рахунком.

"Впевнений, що навчання будуть ефективними і дадуть їх учасникам хороші результати", - заявив Воронченко.

Своєю чергою керівник навчань з американської сторони, капітан 1-го рангу Тейт Вестбрук розповів, що частина навчань пройде в режимі "вільної гри", а також одним з елементів буде відпрацювання протичовнової операції в Чорному морі.

"Дякую партнерам і союзникам за їхню присутність тут. Нам необхідно разом працювати, готуватися разом, і, сподіваюся, наприкінці навчань ми будемо більш досвідченими і тренованими", - заявив Вестбрук.

Навчання пройдуть в Одеській і Миколаївській обл., а також в північно-західній частині Чорного моря.

Зазначимо, українсько-американські навчання серії Sea Breeze проводяться з 1997 року щорічно згідно з "Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України" від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності Військово-морських сил Збройних сил України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.

Читайте також