Держава заборгувала за субсидії на газ майже 20 млрд грн – "Нафтогаз"
16:47 05.07.2017

Затримки з розрахунками за вже поставлений споживачам газ – це ризик для накопичення запасів "блакитного палива" до опалювального сезону, відзначили в компанії, - пише Сегодня.

За перші шість місяців 2017 група "Нафтогаз" оплатила в державний бюджет 67,5 млрд грн податків і дивідендів, при цьому держава все ще не профінансувала майже 20 млрд грн адресних субсидій. Про це з посиланням на оперативні дані на 4 липня 2017 року повідомили в прес-службі "Нафтогазу".

"Ця сума платежів більш ніж достатня для фінансування державою системи субсидій для захищених споживачів газу", – відзначили в компанії.

Згідно з повідомленням, в першому півріччі 2017 року вартість поставленого "Нафтогазом" газу, яка повинна бути профінансована за рахунок адресних субсидій, склала 49,2 млрд грн.

Разом з тим, з державного бюджету на рахунки споживачів за станом на кінець червня надійшло тільки 29,5 млрд грн, і адресні субсидії на суму 19,7 млрд грн залишаються не профінансованими, заявили в "Нафтогазі".

"Нафтогаз" зазначає, що "сталі й суттєві затримки з розрахунками за вже поставлений споживачам ресурс становлять значний ризик для накопичення запасів газу, необхідних для безпечного проходження опалювального сезону 2017-2018 років".

__-2016Инфографіка: преіс-служба "Нафтогазу"

Нагадаємо, борги держави за субсидії стали однією з причин, через яку кияни в декількох районах столиці в червні залишилися без гарячої води.

Як повідомлялося, 30 травня УМГ "Київтрансгаз" зупинило подачу газу на київську ТЕЦ-6 через борги за газ і його транспортування, що виникли через борги держави по субсидіях, а також неповних розрахунків споживачів та держави за тепло і гаряче водопостачання.

Як пояснив голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков, борг всіх споживачів (населення і підприємств) за теплову енергію становив в червні 4,8 млрд грн, з яких дборг держави – близько 2 млрд грн. (некомпенсовані пільги і субсидії станом на 1 червня – 1,3 млрд грн).

Читайте також