У суботу під час опери «Ярослав Мудрий» на OPERAFEST вшанують героїв України
18:02 26.08.2021
270

Одну з найбільш масштабних і складних опер в українському репертуарі – «Ярослав Мудрий» - всі гості Вінниччини побачать у другий день IV міжнародного фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2021, що з 27 по 29 серпня пройде просто неба у легендарному Палаці Потоцьких у Тульчині.

Важливо, що саме під час показу опери про Ярослава Мудрого, який вже майже тисячоліття залишається взірцем українського державотворення, на OPERAFEST TULCHYN-2021 пройде вшанування нинішніх героїв України - учасників АТО і ООС.

- 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України. Наш фестиваль відноситься до тих жанрів мистецтва, які точно підсилюють і розширюють тематику як вшанування, так і пам’яті про всіх наших захисників: і живих, тих, що поруч з нами, і, на жаль, полеглих. Тому ми запрошуємо всіх доєднатись до вшанування героїв АТО і ООС під час опери «Ярослав Мудрий» 28 серпня. У фіналі на сцену вийдуть справжні учасники бойових операцій. Це – наша шана і вдячність їм за те, що ми маємо можливість зустрічатись на таких подіях, як фестиваль оперного мистецтва у Тульчині, - відзначають організатори. - А 29 серпня –  третій фестивальний день розпочнеться хвилиною мовчання і спеціально підготовленим проектом найкращих драматичних чоловічих арій під назвою «Bad Boys in Opera» у виконанні всесвітньовідомих українців-співаків. Також під час цього дійства ми згадаємо, у тому числі, і полеглого захисника України і оперного співака Василя Сліпака. Будемо раді, якщо ви розділите ці хвилини разом з нами. Слава Україні!

У 1975 році оперу на 3 дії «Ярослав Мудрий» за однойменною драматичною поемою Івана Кочерги написав геніальний український композитор, лауреат Шевченківської премії Георгій Майборода.

Два роки тому на здійснення нової постановки знаменита режисер Богдана Латчук отримала грант Президента України. Прем’єра історичної опери відбулася 4 грудня 2019 року у Хмельницькій обласній філармонії, а тепер її побачать всі глядачі OPERAFEST TULCHYN-2021 – знакової мистецької події, що цьогоріч проходить за підтримки Українського культурного фонду.

На фестивалі показ розпочнеться у суботу о 21.30. Всім глядачам опера «Ярослав Мудрий» подарує унікальну можливість по-новому поглянути на могутню, монументальну постать державного діяча, людину багатого внутрішнього світу, сповненого великих поривань у творенні могутньої держави.

- У опері Ярослав Мудрий постане у різні моменти свого бурхливого і наповненого подіями життя: у колі сім`ї - з доньками, які невдовзі виїдуть до інших країн і він уже ніколи їх не побачить, з будівничим Софійського собору Журейком, у роздумах із ченцем Сильвестром, - розповідає режисер-постановниця Богдана Латчук. - На фоні виразних історичних подій розкриється внутрішній світ князя-мислителя, будівничого і воїна, який крок за кроком переборює підступні інтриги своїх ворогів і недругів.

Про що думав Ярослав Мудрий, об'єднуючи два береги Дніпра? Які плани будував і як давні події перекликаються із сьогоденням?

Усі відповіді будуть у постановці, у якій грають найкращі солісти зі Львова, Луцька та Хмельницької обласної філармонії, прекрасний Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії та хор і балет славетного Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».

Диригент-постановник – Тарас Мартиник, хормейстер-постановник - Катерина Дробіт, хореограф-постановник - заслужений артист України Сергій Качуринець.

У головних ролях побачимо заслужених артистів України Андрія Зарицького (Ярослав Мудрий) і Олену Леонову (Інгігерда), лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів Ольгу Абакумову (Єлизавета) та Ігоря Шевчука (чернець-художник Микита), Олексія Кувітанова (Гаральд, витязь Норвезький), Казимира Місюренко (Сильвестр), Андрія Юрченка (Журейко),  Ірину Гобу (Милуша), Анну Попову (Джемма) та Миколу Хлебана (Мирослав).

Нагадуємо: вхід на територію фестивалю OPERAFEST TULCHYN — безкоштовний.

Але задля виконання всіх карантинних обмежень вперше стоячі місця на фестивалі допускатися не будуть. Вхід буде здійснюватися у порядку живої черги у конкретний сектор, згідно наявності у ньому вільних сидячих місць.

Загалом на фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2021 протягом трьох днів виступлять понад 400 артистів з України, Канади, Польщі й Італії.

З п’ятниці по неділю просто неба у парку Палацу Потоцьких глядачі побачать 9 постановок, які максимально презентують красу та феєричне розмаїття оперного жанру: грандіозне «Мюзикл-шоу» від Національної оперети України, концерт-прем’єра «Bad Boys In Opera», open air прем’єра фентезі рок-опери «Орфей та Еврідіка назавжди» Михайла Брунського, надзвичайні балети «Історії в стилі танго» та «Майська ніч» Євгена Станковича, для дітей - фантастичний мюзикл «Аліса в країні чудес», історична опера «Ярослав Мудрий» Георгія Майбороди, комічна опера «VIVA LA MAMMA!, або Театральні порядки та безлад» Гаетано Доніцетті і вогняне ексцентрик шоу «White night».

 

 

OPERAFEST TULCHYN-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Благодійного фонду «МХП — Громаді». Амбасадори фестивалю – Микола Кучер і Лариса Білозір.

Партнери: Вінницька обласна державна адміністрація та Вінницька обласна рада.

Організатори: «Інститут культурної політики» і Тульчинська міська рада.

Читайте також