У Литві муніципалітетам пропонується надати повноваження обмежувати орендну плату
18:08 06.08.2022
257

Гінтаутас Палуцкас, депутат парламенту Литви та колишній заступник мера Вільнюса (2015-2019), висунув пропозицію, згідно з якою муніципалітети повинні мати повноваження визначати максимальні ціни на оренду. Пропозиція має стосуватися житлових приміщень, що орендуються на комерційних умовах підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами.

Пан Палуцкас, який представляє в Сеймі (як там називається парламент) Соціал-демократичну партію, вважає, що запропоноване законодавче регулювання посилить повноваження самоврядування та дозволить вирішити проблему нестачі житла.

За словами парламентарія, які цитує LRT, Цивільний кодекс наразі передбачає, що національний уряд може приймати рішення про визначення максимальної орендної плати за житло, яке орендується на комерційних умовах, але він цим не користується.

За його словами, таке регулювання характерне для великих міст західноєвропейських країн (Берлін, Копенгаген та ін.) і користується широкою підтримкою громадян. У разі ухвалення пропозиція може набути чинності 1 січня 2023 року.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також