У базі номерів шпигунської програми Pegasus знайшли телефонні номери президентів Франції, Іраку і ПАР
11:32 21.07.2021
264

У списку телефонних номерів, вказаних для стеження в шпигунській програмі Pegasus, знаходиться в тому числі один з номерів президента Франції Еммануеля Макрона, пише Le Monde.

За інформацією журналістів, номер з'явився у списку телефонних номерів, обраних для злому спецслужбами Марокко, в 2017 році. В Pegasus також виявили номера колишнього прем'єр-міністра Франції Едуара Філіпа і 14 глав держав, повідомляє The Washington Post. Серед інших це президент ПАР Сиріл Рамафоса, президент Іраку Бархам Салех, король Марокко Мухаммед VI, троє діючих прем'єр-міністрів (Імран Хан з Пакистану, Мустафа Мадбулі з Єгипту і Саадеддін Аль-Османі з Марокко). За інформацією The Guardian, в списку для стеження числяться голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус і екс-президент Мексики Феліпе Кальдерон. При цьому невідомо, чи були всі ці номери дійсно зламані.

Єлисейський палац заявив Le Monde, що якщо викладені журналістами факти вірні, «то вони, очевидно, дуже серйозні».

Вірусна програма Pegasus призначена для стеження за злочинцями і терористами і доступна тільки органам влади. Вона проникає на пристрої на базі iOS або Android і відкриває доступ до особистих даних, геолокації, листуванням, фотоальбому, а також активує камеру і мікрофон без відома користувача.

Кілька днів тому ЗМІ з'ясували, що влада як мінімум 11 держав використовувала Pegasus для стеження за журналістами і правозахисниками.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також