Таджикистан провів найбільші військові навчання в історії країни
17:00 22.07.2021
254

Таджикистан, північний сусід Афганістану, в четвер провів найбільші в історії військові навчання за участю всієї своєї армії. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

У четвер Таджикистан мобілізував 130 тисяч військових зі свого військового резерву на додаток до 100 тисяч чинних військовослужбовців для тригодинних навчань.

У заяві президента країни Емомалі Рахмона йдеться, що під час навчань було задіяно понад 1 000 бойових машин, сотні артилерійських знарядь і мінометів і десятки літаків, включаючи вертольоти.

"У зв'язку з нестабільною ситуацією в регіоні я ще раз нагадую народу Таджикистану, що ми повинні бути готові захищати мир і стабільність, які були досягнуті дорогою ціною", - сказав Рахмон в промові по державному телебаченню.

За його словами, 20 тисяч осіб з військового резерву були спрямовані на зміцнення кордону Таджикистану з Афганістаном.

Військові навчання пройшли на тлі наступу талібів в Афганістані з метою встановлення контролю над територією після відходу міжнародних сил під керівництвом США.

Відразу після того, як США оголосили про свій відхід з Афганістану, таліби перейшли в наступ. В даний час вони контролюють більшу частину країни і змогли оточити багато великих міст. Прикордонний перехід між Афганістаном і Таджикистаном тепер знаходиться під контролем Талібану.

Раніше в цьому місяці сотні афганських військовослужбовців перетнули кордон з Таджикистаном, відступаючи після наступу талібів. Пізніше Таджикистан відправив їх назад, оскільки уряд Кабула організував спеціальні рейси для повернення своїх солдатів.

Росія, у якої є військова база в Таджикистані, планує провести там спільні навчання з Таджикистаном і Узбекистаном, ще однією колишньою радянською республікою, що межує з Афганістаном, в наступному місяці.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також