Світові ціни на продукти досягли нового максимуму
14:04 05.11.2021
267

Ціни на продовольство досягли пікових значень уперше з 2011 року. Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) Організації Об'єднаних Націй.

Індекс продовольчих цін у жовтні становив 133,2 пункти — це на 3% більше, ніж місяцем раніше. Зростання індексу зберігається протягом трьох місяців.

Незважаючи на те, що зараз спостерігається рекордний обсяг виробництва зернових та торгівлі ними, ціни на зернові в середньому у світі зросли за місяць на 3,2%, а на пшеницю – на 5%. Причина — погіршення врожаю у країнах-експортерах та зниження пропозиції.

Індекс цін на олії збільшився на 9,6% за місяць, що є історичним максимумом. Експерти вважають, що це обумовлено зростанням котирувань цін пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії.

Значення індексу цін на молочну продукцію ФАО через підвищення попиту зросло на 2,6 пункти, порівняно з вересневими даними, стабільними залишилися ціни на сир.

Знизилася вартість м'яса (на 0,7% через скорочення поставок з Китаю та Бразилії) та цукру (на 1,8% через збільшення обсягів експорту та послаблення обмінного курсу бразильського реала до долара США). Проте ціни на м'ясо птиці та баранину зросли (цьому сприяв високий попит у світі на тлі очікуваного уповільнення зростання обсягів виробництва).

Автор: Анна Макарчук
Читайте також