У Китаї журналістку засудили до 4 років в'язниці за репортажі з Ухані
14:00 29.12.2020
255

У Китаї журналістку засудили до 4 років в'язниці за репортажі з Ухані. Вона критикувала владу за недостатнє інформування про спалах коронавірусу

Суд в Шанхаї засудив до чотирьох років в'язниці 37-річну журналістку Чжан Чжань, яка вела репортажі з міста Ухань, який став осередком поширення нового типу коронавірусу. Про це повідомляє South China Morning Post.

Журналістку визнали винною в провокуванні «сварок і неприємностей». Видання зазначає, що таке звинувачення в Китаї часто пред'являють, щоб придушити інакомислення. Максимальне покарання за нього - п'ять років тюрми.

В обвинувальному висновку говориться, що свої репортажі журналістка публікувала в WeChat, Twitter і YouTube. За версією слідства, вона також давала інтерв'ю закордонним Free Radio Asia і Epoch Times і «зловмисно спекулювала на темі епідемії Covid-19 в Ухані».

Сама Чжан Чжань провину заперечує. З середини травня вона перебувала в слідчому ізоляторі, а в червні в знак протесту оголосила голодування, пізніше її стали примусово годувати через зонд. До суду журналістка приїхала на інвалідному візку.

Газета з посиланням на очевидців пише, що до будівлі суду підтримати журналістку прийшли десятки людей, але всіх їх затримала поліція.

Як розповідала The Guardian, Чжан Чжань вже затримували за аналогічними звинуваченнями в 2018 і 2019 роках - за підтримку протестуючих в Гонконзі. AFP пише, що журналістка в своїх лютневих репортажах звинувачувала владу в серйозному порушенні прав громадян в питанні інформування про спалах коронавируса. В одній із заміток вона заявила, що «уряд не надав людям достатньо інформації, а потім просто ввело локдаун».

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також