Європейська народна партія пропонує створити посаду комісара з оборони ЄС
15:37 18.01.2024
253

"Європейська народна партія", яка є найбільшою фракцією в Європарламенті, виступає за створення посади комісара з оборонних питань ЄС, відмовившись від посади головного дипломата ЄС. Цю інформацію повідомляє Euractiv.

У передвиборчому маніфесті ЄНП пропонуються важливі зміни в структурі Єврокомісії, особливо в сферах зовнішньої політики та оборони.

Документ передбачає, що майбутня Європейська комісія має радикально змінити підхід до керівництва зовнішньою та оборонною політикою, включаючи створення нової посади комісара з питань оборони. Також пропонується змінити роль головного дипломата ЄС, яку нині займає Жозеп Боррель.

"Нам потрібен комісар з оборони, який буде ефективно координувати оборонні питання в ЄС, стимулювати співпрацю та забезпечити наявність оборонного бюджету ЄС у розмірі не менше 0,5% від ВВП ЄС, доповнюючи національні бюджети", - йдеться в маніфесті.

ЄНП також закликає до збільшення інвестицій в оборону, зазначаючи, що наступний семирічний бюджет ЄС повинен включати фінансування для інновацій та задоволення військових потреб Європи, а також активізацію потенціалу ЄС у виробництві озброєнь і забезпечення військової мобільності.

По відношенню до посади головного дипломата ЄС пропонується її трансформувати у міністра закордонних справ ЄС та створити Раду Європейської безпеки, щоб ЄС міг швидко реагувати на міжнародні кризи та послідовно здійснювати свої зовнішньополітичні рішення.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також