Європейська комісія почала ревізію угоди з Україною про вантажоперевезення за запитом польських далекобійників
20:51 05.03.2024
253

Європейська комісія вирішила внести зміни до існуючої угоди ЄС з Україною щодо міжнародних автоперевезень вантажів, що стало відповіддю на заклики польських вантажоперевізників, як інформує пресслужба польського міністерства інфраструктури, за повідомленням Reuters.

Згідно з повідомленням міністерства, Європейська комісія ініціювала процес модифікації домовленостей між ЄС і Україною, спрямований на полегшення перевезень вантажів.

Цей перегляд, спрямований на ліквідацію більшості обмежень для транспортників, що здійснюють перевезення між Україною та країнами ЄС, був основною вимогою польських далекобійників, які раніше організували блокаду деяких пунктів пропуску на кордоні з Україною.

"Ми досягли згоди з нашими європейськими партнерами щодо необхідності оновлення цієї угоди, яка стала каталізатором протестів серед польських перевізників", – передає слова міністра інфраструктури Даріуша Клімчака пресслужба.

Зміни, запропоновані Єврокомісією, будуть предметом далішого обговорення серед держав-членів ЄС, зазначили у міністерстві.

Протести польських перевізників, які виникли через звинувачення в недобросовісній конкуренції з боку українських компаній, призвели до тимчасового закриття деяких кордонів в листопаді. Вони закликали ЄС відновити видачу дозволів для українських компаній на роботу в Європі та скасувати призупинення митних зборів, введені у 2022 році для підтримки України після російського вторгнення.

Протести були призупинені в січні, коли польський уряд зобов'язався домогтися виконання вимог перевізників у діалозі з Брюсселем і обговорити з ЄС можливу фінансову допомогу для постраждалих транспортних компаній.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також