Єврокомісар Войцеховський вимагає обмеження на імпорт української птиці та цукру в новому торговому регламенті
20:45 05.01.2024
253

Польський єврокомісар Януш Войцеховський звернувся з вимогою до Єврокомісії, щоб у майбутньому регламенті про лібералізацію торгівлі з Україною до 2025 року були включені обмеження на імпорт українського м'яса птиці та цукру. Про це інформує радіостанція RMF FM.

Войцеховський направив лист з цією вимогою голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, хоча його позиція не знаходить однозначної підтримки в ЄК. Комісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс пропонує послаблення існуючих захисних заходів та усунення можливості введення тимчасового ембарго ЄС.

У публікації зазначено, що ЄС вже вводив тимчасову заборону на імпорт деяких зернових з України, яка діяла до 15 вересня 2023 року.

Войцеховський наголосив на необхідності введення обмежень на імпорт м'яса птиці та цукру з України, стверджуючи, що це може загрожувати конкурентоспроможності європейського сектора, включаючи польське виробництво. Він заявив, що організації птахівників і виробників цукру вже висловлювали свої скарги до ЄК.

У статті вказано, що Войцеховський навіть погрожував відкликати свою підтримку резолюції, якщо його вимоги не будуть враховані.

Також згадується, що весною 2023 року деякі країни ЄС, включаючи Польщу, Угорщину та Словаччину, ввели односторонні обмеження на імпорт українського зерна, що негативно впливало на ціни на їхніх внутрішніх ринках. Згодом ці обмеження були скасовані, але вищезгадані країни продовжили їх дію в односторонньому порядку.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також