Відбувся перший політ нового турецького безпілотника ANKA-3 з українським двигуном
17:00 30.12.2023
256

В Туреччині успішно відбувся перший польот нового дрону ANKA-3, який оснащений українським двигуном, повідомляє Bloomberg.

Цей безпілотник був розроблений національною компанією Turkish Aerospace Industries (TAI) і використовує двигун від української компанії "Івченко-Прогрес".

Перший політ тривав більше години, протягом якого ANKA-3 піднявся на висоту 2,4 км і розвив швидкість до 150 вузлів.

Розробка ANKA-3 була ведена в таємниці до тих пір, поки TAI не опублікувала фотографії дрону в березні цього року.

Цей безпілотник призначений для виконання різноманітних завдань, включаючи розвідку, спостереження та бойові операції. Він може підніматися на висоту до майже 12 км та перебувати у повітрі до 10 годин, несучи корисне навантаження вагою до 1200 кг.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вважає розробку нових безпілотників одним з ключових напрямків у розвитку оборонної промисловості країни, маючи на меті модернізацію застарілих військово-повітряних сил.

За інформацією Bloomberg, у січні планується перший політ винищувача Kaan виробництва Туреччини.

Також повідомляється, що Туреччина звернулася до США з проханням дозволити спільне виробництво двигунів GE Aerospace для використання їх у винищувачах F-16 та своїх власних літаках. Окрім того, Ердоган, під час візиту до Берліна у листопаді, міг звернутися до канцлера Німеччини Олафа Шольца із проханням зняти заборону на продаж винищувачів Eurofighter Typhoon.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також