У Німеччині поки не бачать Україну в НАТО та ЄС
19:00 27.06.2021
354

Кандидати у канцлери ФРН від Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет і від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц не вважають за можливе набуття Україною найближчим часом членства в ЄС та НАТО. Про це Лашет і Шольц заявили в ефірі телеканалу ARD.

Кандидати на пост канцлера Німеччини дали зрозуміти, що на сьогодні немає передумов для членства України в ЄС і НАТО, особливо на тлі воєнного конфлікту на Донбасі.

Так, Шольц сказав, що наразі Брюссель стоїть перед необхідністю завершити процес інтеграції з Західними Балканами, що триватиме багато років. До того ж, на його думку, спочатку потрібно реформувати сам ЄС, адже всім відомо, як важко досягати рішень в колі навіть 27 членів.

З Києвом нині, на переконання кандидата-есдека, треба встановити взаємини тісного партнерства. При цьому стосовно перспективи членства України в НАТО, то "питання не стоїть" зараз на порядку денному, і додав, що "треба бути чесними та реалістичними".

"Таке можна легковажно пообіцяти. Втім, реальність виглядає інакше", – сказав Лашет.

Він вважає за необхідне, щоб на сході України дотримувалися таких самих правових норм, що і в Західній Європі. Також політик виключив можливість постачання німецької зброї Україні.

Шольц, зі свого боку, вважає, що ЄС потрібно звернутися спочатку до внутрішніх реформ, а членство України в НАТО поки що навіть не обговорюється.

А ось кандидатка від "Зелених" Анналена Бербок закликала владу Німеччини допомогти Україні в розмінуванні Донбасу.

"Нам ясно, що ми несемо відповідальність перед Україною", – сказала вона.

 

Читайте також