У Великій Британії показали перші монети з портетом Чарльза III
15:06 30.09.2022
259

Королівський монетний двір представив новий дизайн монети номіналом 50 пенсів із зображенням короля Чарльза III, яка надійде в обіг до кінця року.

Про це повідомляє The Guardian.

Портрет Чарльза III, який тепер прикрашатиме всі нові британські монети, створив скульптор Мартін Дженнінгс. Зображення схвалив особисто монарх, який, як повідомляють, залишився особливо задоволеним його схожістю з оригіналом.

Це перша монета, виготовлена Дженнінгсом, хоча він був автором багатьох відомих у Британії скульптур, зокрема, пам'ятника поету Джону Бетчеману - він встановлений на вокзалі Сент-Панкрас у Лондоні.

Працюючи над монетою, скульптор використовував фото, тому королю не довелося особисто позувати.

"Це найменша за розміром моя робота, але для мене велика честь, що її побачать - і зможуть взяти в руки - безліч людей по всьому світу протягом багатьох століть", - сказав Дженнінгс.

На монетах Чарльз III дивитиметься ліворуч - згідно з багатовіковою традицією, профілі нових монархів звернені у протилежний до попереднього монарха бік (Єлизавета II дивилася праворуч).

Колекцію пам'ятних монет випустять 3 жовтня. У загальний обіг запустять монету в 50 пенсів.

Монета з портретом монарха номіналом 50 пенсів надійде в обіг упродовж кількох тижнів, а ще одна, пам'ятна (номіналом 5 фунтів), з понеділка буде доступна колекціонерам.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також