Телескоп "Хаббл" зняв унікальне фото спіральної галактики UGC 12295 на відстані 192 мільйонів світлових років від Землі
11:14 30.07.2023
254

Науковці отримали унікальні фотографії галактики UGC 12295 завдяки телескопу "Хаббл". Ця спіральна галактика розташована на відстані приблизно 192 мільйонів світлових років від Землі і знаходиться у сузір'ї Риб. Коли дивитися на неї з нашої планети, видно яскраву центральну смугу та збуджені спіральні рукави, які надають їй характерний вигляд.

Здавалося б, галактика могла б виглядати спокійно, але вона стала свідком потужного космічного вибуху - наднової. Наднова - це вибухова смерть масивних зірок, що генерує елементи в універсумі, включаючи ті, що складають Землю.

Однак завдяки праці двох команд астрономів, які використовували ширококутову камеру Hubble Wide Field Camera 3, вдалося дослідити наслідки цього вибуху. Перша команда досліджувала уламки наднової, аби отримати більш глибоке розуміння еволюції матерії у Всесвіті. Друга команда зосередилася на поверненні до місць деяких попередніх наднових, розташованих поруч. Завдяки точним спостереженням "Хаббла", вони можуть виявити тривалі сліди цих енергійних подій, що допомагають розкрити природу систем, які їх приймають.

Ці унікальні дослідження допомагають розширити наше розуміння космосу та розвивати наукові знання про наднові та їх вплив на утворення елементів у Всесвіті. Зображення галактики UGC 12295, отримані з допомогою телескопа "Хаббл", стануть важливим внеском у астрономію та космічні дослідження.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також