У Канаді на території школи-інтернату для дітей з корінних народів знайшли 750 безіменних могил
20:30 26.06.2021
266

У провінції Саскачеван в Канаді на території колишньої школи-інтернату для дітей з корінних народів знайшли 751 безіменну могилу. Про це повідомляє канадська телекомпанія CBC.

Школа працювала в 1899-1997 роках. Безіменні могили були знайдені за допомогою георадара на кладовищі, розташованому на території інтернату.

Поки невідомо, чи всі могили належать дітям. Не виключено, що частина з них належать відвідувачам місцевої церкви і жителям довколишніх містечок. Імовірно, на могилах раніше були таблички, але їх прибрали в 1960-х роках.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо назвав те, що відбувається «частиною великої трагедії» і «ганебним нагадуванням про системний расизм, дискримінацію та несправедливість». Він пообіцяв, що влада виділить кошти на пошуки інших подібних поховань.

В кінці травня цього року в провінції Британська Колумбія на території колишньої школи-інтернату для індіанців були виявлені останки 215 дітей. Ця новина шокувала громадськість, яка зажадала від влади провести розкопки на територіях всіх колишніх шкіл для індіанців.

Система шкіл-інтернатів для дітей з корінного населення діяла в Канаді з середини 19 і під кінець 1960-х років. Управлінням навчальними закладами, зокрема, займалася римсько-католицька церква. Вихованців піддавали примусовій асиміляції: змушували приймати християнство, забороняли говорити рідною мовою, з дітьми погано поводилися, застосовували насильство. Багато з них голодували і вмирали від інфекційних хвороб. За статистикою, в таких навчальних закладах загинули більше 3 тисяч дітей.

Автор: Олена Гандзюк
Читайте також