Рух проти расизму Black Lives Matter висунули на Нобелівську премію
11:08 30.01.2021
255

За словами політика, який висунув рух на Нобелівську премію, Black Lives Matter сподвигло людей боротися з расизмом не тільки в США, але і в інших країнах.

Рух Black Lives Matter номіновано на Нобелівську премію 2021 року. Про це пише The Guardian з посиланням на норвезького депутата Петтера Ейде.

«Я вважаю, що одна з ключових проблем, з якими ми стикаємося в Америці, а також в Європі та Азії, це зростаючий конфлікт, заснований на нерівності, - сказав Ейде. - Black Lives Matter стало дуже важливим всесвітнім рухом проти расової несправедливості».

Ейде, який раніше номінував на цю премію правозахисників з Росії і Китаю, сказав, що на нього справило велике враження, що Black Lives Matter «вдалося мобілізувати людей з усіх груп суспільства», а не тільки пригноблених.

«Присудження премії миру Black Lives Matter як глобальній силі проти расової несправедливості стане потужним сигналом до того, що світ заснований на рівність, солідарність і правах людини і що всі країни повинні поважати ці базові принципи», - підкреслив Ейде.

Депутат зазначив, що не хоче, щоб його номінація розглядалася як коментар до внутрішньої політики США. Він також відхилив критику людей, які заявляють, що учасники Black Lives Matter стояли за заворушеннями і насильством в містах США.

«Дослідження показали, що більшість демонстрацій, організованих Black Lives Matter, були мирними. Звичайно, були інциденти, але більшість з них були викликані діями поліції або контрпротестующіх », - сказав Ейде.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також