Із США вилетіла ракета на Місяць — це буде перша за понад 50 років місія після програми «Аполлон»
15:00 08.01.2024
263

З космодрому на мисі Канаверал у Флориді вилетіла місія Peregrine One (з англ. — «Сапсан Один»), названа на честь найшвидшої тварини на Землі. Американський посадковий модуль має сісти на Місяць уперше за понад 50 років після завершення проєкту «Аполлон».

Про це повідомляє Financial Times.

Старт відбувся о 02:18 ночі за місцевим часом (09:18 за Києвом).

Perigrine One — перша з восьми запланованих місій в рамках ініціативи NASA про комерційні послуги з доправлення корисного вантажу на Місяць. Це життєво важливий крок у космічній програмі NASA «Артеміда», метою якої є повернути людей на Місяць уперше після завершення програми «Аполлон» у 1972 році.

Посадковий модуль Peregrine несе 20 корисних навантажень, включно з п’ятьма науковими інструментами NASA та вантажем україно-британської компанії Spacebit, яка відправила, зокрема, металеву версію прапора України на Місяць як частину наукової місії.

Фарби на пластині можуть витримувати екстремальні температурні умови сотні років. Її копію представили президенту України Володимиру Зеленському ще наприкінці 2021 року.

Ракета Vulcan Centaur також виконує другу місію від Celestis, космічної меморіальної групи, яка відправляє кремовані останки та ДНК акторів і творців телесеріалу 1960-х років «Зоряний шлях» (Star Trek) у космос, щоб зрештою обігнути Сонце безпечною орбітою.

Місія також несе ДНК колишніх президентів США Джорджа Вашингтона, Дуайта Ейзенхауера та Джона Кеннеді, а також ДНК кози, зразки крові 33 митців, сотні зображень, вірші та музичні твори, океанічну воду і пластину — символ біткоїна.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також