Австралія та Нова Зеландія, гіпотетично, краще за всіх переживуть ядерний апокаліпсис
15:43 09.02.2023
255

Австралія й Нова Зеландія найкраще підходять для того, щоб пережити «ядерну зиму» й допомогти перезавантажити людську цивілізацію.

Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували в журналі Risk Analysis, повідомляє Бабель.

Вчені запевнили, що Австралія, а за нею й сусідня Нова Зеландія найкраще підходять для того, щоб пережити «ядерну зиму» і допомогти перезавантажити людську цивілізацію. «Ядерна зима» — це гіпотетичний глобальний стан клімату Землі в результаті широкомасштабної ядерної війни. За гіпотезою вважається, що в результаті викиду в стратосферу великої кількості диму і сажі температура на планеті повсюдно знизиться до арктичної — внаслідок суттєвого підвищення кількості відбитого світла. Підтвердження ця теорія не знайшла.

Австралія та Нова Зеландія — потужні виробники сільськогосподарської продукції, до того ж географічно вони приховані від ймовірних місць випадання радіоактивних опадів у північній півкулі. Буфер продовольства в Австралії величезний — з потенціалом нагодувати багато десятків мільйонів людей.

Проте Австралія має важливий фактор, який працює проти неї: її відносно тісні військові звʼязки з Британією та США роблять її вірогіднішою ціллю в ядерній війні. Тут Нова Зеландія має переваги — завдяки своєму давньому безʼядерному статусу.

Разом з тим, Ісландія, Соломонові Острови та Вануату також мають високі шанси на існування цивілізації — за рахунок своєї продовольчої (рибальство) та енергетичної безпеки. Однак Соломоновим Островам та Вануату бракує високотехнологічного виробництва або економіки знань, тому ті, хто вижив, навряд чи зможуть стати каталізатором глобального перезавантаження цифрової або промислової цивілізації. Проте потенційно вони змогли би брати участь у торгівлі з іншими сусідніми країнами, наприклад, з Австралією та Новою Зеландією.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також