Столтенберг пропонує створення $100 млрд фонду для України від НАТО на тлі обговорень посилення підтримки
20:57 02.04.2024
262

Генеральний секретар НАТО, Єнс Столтенберг, запропонував створити спеціальний фонд для підтримки України на суму в 100 мільярдів доларів протягом наступних п'яти років, повідомляє Bloomberg, посилаючись на анонімні джерела.

Інформація вказує на те, що країни Альянсу ведуть дискусії щодо деталей цієї ініціативи Столтенберга, зокрема, яким чином будуть зараховуватися до фонду двосторонні допомоги Україні від окремих держав-членів.

За даними джерел, існує вірогідність, що план буде модифіковано до моменту, коли члени Альянсу досягнуть консенсусу.

Крім того, є припущення, що НАТО може взяти на себе керівні функції американської контактної групи по Україні ("Рамштайн"), що координує військову допомогу Києву. Такий крок, за оцінкою джерел, може забезпечити стабільність цієї ініціативи незалежно від можливих політичних перетворень в США після виборів.

Схвалення цього плану Столтенберга стане значним кроком у зміні підходу Альянсу, який раніше намагався уникати дій, котрі могли б втягнути його в конфлікт з Росією, до прямої підтримки України.

Окремо зазначено, що президент України Володимир Зеленський провів засідання з ключовими міністрами, щоб обговорити стратегію взаємодії з НАТО на поточний рік.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також