На Кубі пройшли найбільші за 30 років антиурядові мітинги
17:00 12.07.2021
270

1 липня в кубинських містах пройшли багатотисячні акції протесту на тлі погіршення економічної ситуації в країні в період пандемії і великого числа захворювань коронавірусом через повільну вакцинацію населення. Протестуючі вимагали громадянських свобод і відставки чинного президента Мігеля Діаса-канело. Про це повідомляє Reuters.

Це найбільші мітинги на Кубі за останні 30 років. Автомобілі спецназу з встановленими ззаду кулеметами залишалися на вулицях Куби навіть після того, як більшість протестувальників о 21:00 розійшлися по домівках, дотримуючись комендантської години, введену через пандемію.

За словами президента Куби, більшість протестувальників опинилися під впливом організованих США кампаній в соцмережаї і дій «найманців» на місцях. У своєму зверненні Діас-Канель звинуватив мітингуючих в спробі підготувати грунт для вторгнення в країну і закликав комуністів вийти на вулиці, щоб протистояти «провокаціям».

В останній раз такі масові протести на Кубі були в 1994 році, але тоді мітинги проходили тільки в Гавані. Після цього влада спростила порядок еміграції, в результаті чого країну покинули десятки тисяч кубинців.

У минулому році обсяг економіки Куби зменшився на 10,9%, а до червня цього року - ще на 2%. Це призвело до розвитку кризи: кубинці годинами стоять у чергах за товарами першої необхідності.

Зараз на Кубі, де проживає 11,3 мільйона чоловік, дві дози вакцини отримали 1,7 мільйона громадян, а як мінімум одне щеплення - 3,4 мільйона. Однак поява штаму «дельта» призвела до збільшення випадків захворювання.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також