Нідерланди спіймали російського шпигуна, який намагався стати стажером у Міжнародному кримінальному суді
21:00 16.06.2022
272

Розвідувальна служба Нідерландів (AIVD) заявила в четвер, що виявила російського військового агента, який, використовуючи фальшиву особу, намагався проникнути в Міжнародний кримінальний суд (МКС), що розслідує звинувачення РФ у воєнних злочинах в Україні.

Про це повідомило агентство Reuters.

Росіянин на імʼя Сергій Черкасов вигадав кількарічну легенду і намагався потрапити в Нідерланди під виглядом громадянина Бразилії. У квітні він хотів пройти стажування в Міжнародному кримінальному суді.

«Це була довгострокова, багаторічна операція ГРУ, яка коштувала багато часу, енергії та грошей», —- сказав глава нідерландської розвідки Ерік Акербум.

У заяві Служби загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) йдеться, що чоловіка, відомого під псевдонімом Віктора Мюллера Феррейра, арештували в аеропорту Нідерландів. Він був оголошений "небажаним" іноземцем і відправлений на наступний рейс назад до Бразилії, де його чекає судовий розгляд.

"Це ясно показує нам, що замишляють росіяни — намагаються отримати незаконний доступ до інформації в МКС. Ми класифікуємо це як загрозу високого рівня", - додав Акербум, заявивши, що МКС ухвалив шпигуна на стажування.

"Черкасов використав добре сконструйоване прикриття, під яким приховував усі свої зв'язки з росією загалом та з ГРУ зокрема", — йдеться у заяві розвідки.

Міжнародний кримінальний суд - глобальний трибунал з військових злочинів, до якого входять 123 держави-члени, розпочав розслідування в Україні через кілька днів після того, як 24 лютого путін ввів свої війська. Він вивчає звинувачення у військових злочинах, злочинах проти людяності та геноциді українців.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також