НАТО розпочинає планування довготривалої підтримки України, визначення структури допомоги ще попереду, заявляє Столтенберг
19:23 03.04.2024
543

На зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО було досягнуто домовленості про розпочаток планування довготривалої підтримки України, хоча конкретна структура допомоги поки що не визначена, повідомив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг перед журналістами.

"На сьогодні ми не схвалили жодного кінцевого формату підтримки, однак ми дійшли згоди про початок планування", - зазначив Столтенберг.

На засіданні було вирішено розпочати розробку плану довготривалої військової допомоги Україні. Водночас ідея Столтенберга про створення п'ятирічного фонду на суму 100 мільярдів євро (107 мільярдів доларів) викликала різноманітні відгуки серед членів альянсу.

Перед цим зібранням у Брюсселі Столтенберг наголосив, що хоча на поточних зустрічах не буде прийнято остаточного рішення щодо військової допомоги Україні, він сподівається на досягнення консенсусу з цього питання, який може бути затверджений на липневому саміті.

Ідею створення п'ятирічного пакету військової підтримки для України на 100 мільярдів євро, що забезпечить альянсу більш активну роль у підтримці Києва, Столтенберг висунув напередодні зустрічей, але офіційний огляд цієї пропозиції відбувся лише сьогодні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також