NASA скасувало вихід астронавтів у відкритий космос через російське космічне сміття
14:29 22.12.2022
253

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) скасувало вихід астронавтів МКС у відкритий космос через російське космічне сміття.

Про це пише Space.

У NASA останній момент відклали вихід у відкритий космос двох своїх астронавтів через те, що до МКС наблизився на небезпечну відстань великий шматок російського космічного сміття. Це була частина старого розгінного блоку "Фрегат" (діаметр 3,4 м), який використовується на ракетах-носіях "Союз" і "Зеніт".

Цей шматок космічного сміття наблизився до станції на відстань менш ніж 400 метрів, що є прямою загрозою для МКС. 

Натомість МКС довелося виконати аварійний маневр ухилення, щоб не зіткнутися з російським сміттям. Для цього за іронією долі використовували двигуни російського космічного вантажного корабля "Прогрес", який зістикований із орбітальною станцією.

У NASA спочатку ухвалили рішення перенести вихід астронавтів за межі станції на кілька днів, але потім після оцінки ситуації було ухвалено рішення, що Рубіо та Кассада вийдуть у космос у четвер, 22 грудня.

"Ми стежили за цим уламком російського розгінного блоку вже кілька днів. Спочатку наші дані вказували на малу ймовірність загрози станції. Але потім ми з'ясували, що маємо справу з найвищим рівнем загрози для МКС, тому станції довелося провести маневр ухилення, щоб не зіткнутися з космічним сміттям. Наразі екіпажу станції нічого не загрожує, і МКС продовжує роботу в штатному режимі", — говорить Ден Гаот, представник NASA.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також