Країни "Великої сімки" готують заборону на російські діаманти: спір щодо контролю
17:58 19.10.2023
256

Згідно інформації від Politico, країни "Великої сімки" готуються оголосити про заборону імпорту російських діамантів, але виникає дискусія про методи контролю. Раніше ЄС не обмежував імпорт російських алмазів, великою мірою завдяки намаганням Бельгії захистити свою алмазну торгівлю в Антверпені. За останніми звітами, Бельгія змінила свою позицію.

Але складність полягає в тому, що більшість російських діамантів проходять обробку і полірування в індійському місті Сурат, після чого їх вже розглядають як індійські. Бельгія пропонує відстежувати діаманти, змушуючи їх пройти через "центр обробки" в Антверпені перед відправленням на обробку в Індію.

Крім того, Всесвітня алмазна рада (World Diamond Council, WDC) представила власний план відстеження алмазів, який передбачає додаткові гарантії щодо походження коштовних каменів з Росії. Ці гарантії доповнюють існуючий набір заходів по всьому ланцюгу постачання, спрямованих на запобігання обігу конфліктних алмазів. WDC стверджує, що цей загальний план, підтриманий 22 асоціаціями з Об'єднаних Арабських Еміратів, США та Індії, може бути прийнятий як малими, так і великими учасниками ринку.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також