Всі говорять російською: у Києві програмісту відмовили посаді, бо він спілкується українською мовою
19:30 18.01.2022
260

Відповідно до мовного закону роботодавці не мають права вимагати від працівників використовувати іншу мову, ніж державна.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови з посиланням на мовного омбудсмена Тараса Креміня.

“Останніми днями ми стали свідками чергового скандалу на мовному ґрунті. Програмісту відмовили в наступному етапі співбесіди через те, що він не захотів в компанії спілкуватися недержавною мовою”, - зазначив він.

Уповноважений нагадав, що відповідно до статті 20 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної, яка регламентує використання державної мови у сфері трудових відносин, ніхто не може бути примушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж державна. “Більше того, Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 14 липня 2021 наголосив на тому, що “громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна”, - наголосив Тарас Кремінь.

“Тому для відомих компаній спілкування державною мовою має стати не лише підтвердженням їх престижу і класу, а й, насамперед, поваги до Законів України”, - підкреслив він.

Тарас Кремінь також додав, що відповідно до п. 6 ст. 1 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначено, що «навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, <…> а також створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом».

Автор: Павло Петрушко
Читайте також