В Україні частка тих, хто готовий виїхати жити до США/ЄС, знизилася в 4 рази– опитування
15:00 22.09.2022
256

Кількість українців, які готові виїхати на постійне проживання до США чи Євросоюзу, знизилася вчетверо – з 28% у жовтні 2020 року до 7% цього вересня.

Це результати опитування, проведеного КМІС.

"У жовтні 2020 року КМІС проводив всеукраїнське телефонне опитування, де серед іншого ставилося запитання "А якби вам зараз без умов надали громадянство США або ЄС, ви б поїхали для постійного проживання в ці країни?". На той момент 28% серед усіх дорослих українців готові були виїхати жити закордон.

У вересні 2022 року ми повторно поставили це запитання… Частка тих, хто готовий виїхати жити до США/ЄС, знизилася в 4 рази – з 28% до 7%". 

Водночас з 69% до 91% стало більше тих, хто не хотів би виїжджати навіть у разі отримання без умов громадянства США/ЄС 

Соціологи зазначають, що потрібно враховувати те, що близько 10% дорослих українців зараз закордоном як біженці.

Але, навіть якщо половина з них відповіли б "так" на це запитання (хоча нещодавні опитування українців біженців свідчать, що насправді більшість усе-таки хочуть повернутися додому, тобто відповідей "так" було б, скоріше за все, менше половини, - КМІС), то зниження еміграційних настроїв також було б значним - з 28% до близько 13%.

Не хотіли б виїжджати жити закордон абсолютна більшість населення (90-92%) у всіх регіонах України. 

Щодо вікових категорій: якщо у жовтні 2020 року готові були виїхати жити за кордон 46% опитаних у віці 18-29 років, то зараз таких 13%. Кількість тих, хто хоче жити у США чи ЄС, у віці 30-39 років знизилася з 35 до 11%.

"Традиційно, Україна демонструвала досить високі показники еміграційних настроїв (і за опитуваннями, і за фактичним відтоком населення). Наразі на тлі загального згуртування населення і досить оптимістичних настроїв ми спостерігаємо, навпаки, збільшення бажання лишатися жити і працювати саме в Україні. Останні опитування КМІС показують, що поточну ситуацію в Україні респонденти оцінюють стримано оптимістично, а у випадку майбутнього України майже 90% є оптимістами. Скоріше за все, такий оптимізм і обумовлює значною мірою бажання лишатися в Україні", – пояснив заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також